Το ακρωνύμιο Zad στα γαλλικά δηλώνει μια ακτιβιστική κατάληψη που σκοπό έχει να αποτρέψει κάποιο μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτό που αρχικά στη Γαλλία ονομαζόταν Zone d’aménagement différé (περιοχή για μελλοντική ανάπτυξη), μετονομάστηκε από τους ακτιβιστές σε Zone à défendre (περιοχή προς υπεράσπιση). Η ZAD της Notre-Dame-des-Landes στη Δυτική Γαλλία ήταν το πρώτο μέρος που ονομάστηκε έτσι.

Από το 2008, μετά από κάλεσμα ντόπιων κτηνοτρόφων και κατοίκων που από το ’60 αντιστέκονταν στη δημιουργία ενός αεροδρομίου στην περιοχή τους, στη NDDL δημιουργήθηκε μια σύγχρονη ουτοπία. Τον Ιανουάριο του 2018 περίπου 300 άτομα είχαν οργανώσει τη ζωή τους γύρω από τη διαμαρτυρία, συλλογικά και οριζόντια, πέρα από τη λογική του κράτους και των αγορών.

Στις 17/01/2018 ο γάλλος πρωθυπουργός δικαιώνοντας τον περιβαλλοντικό αγώνα ανακοίνωσε επίσημα την ακύρωση της κατασκευής του αεροδρομίου. Επίσης, όμως, ανακοίνωσε ότι η κοινότητα έπρεπε να εγκαταλείψει την περιοχή μέχρι την άνοιξη του ίδιου έτους.

Είχα ελάχιστο χρόνο για να δω από κοντά τη ζωή της κοινότητας πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις έξωσης των ακτιβιστών. Περιλαμβάνοντας 2500 μέλη ειδικής ομάδας του στρατού, θωρακισμένα οχήματα, drones και ελικόπτερα, το πρώτο μέρος των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις γαλλικές εφημερίδες κόστισε περίπου 5.000.000 €. Σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κοινότητας και κράτους συνεχίζονται.