Η Εσωτερική Διακόσμηση είναι μια σειρά φωτογραφικών επισκέψεων σε αθηναϊκά σπίτια. Περιεργάζεται, κυρίως στους χώρους υποδοχής, τα πορτραίτα των ιδιοκτητών και των συγγενών τους εκτεθειμένα μαζί με άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής, προσωπικούς θησαυρούς, τεκμήρια γούστου.

Κοιτάζει τη μάχη με τη λήθη και τη χρήση του παρελθόντος ως συστατικού της προσωπικότητας. Παρατηρεί την αρχιτεκτονική των εσωτερικών χώρων και μαζί την αρχιτεκτονική της ταυτότητας. Βλέπει την εσωτερική διακόσμηση σαν διακόσμηση του εσωτερικού, σαν εικαστική εγκατάσταση μιας ασυνείδητης έκθεσης της ψυχής. Η μεγάλη και λεπτομερής φωτογραφική απεικόνιση αποκαλύπτει ανθρώπινες ιδιαιτερότητες και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, μεγεθύνει και αναδεικνύει την υπαρξιακή διάσταση της προσπάθειας για συγκεφαλαίωση του χρόνου και του εαυτού.

Σε σαλόνια, σε κρεβατοκάμαρες, συσσωρευμένα βιώματα, αναμνήσεις, καδραρισμένες ιστορίες και άνθρωποι που φωτογραφίζονται ξανά εν τη απουσία τους, συνθέτουν μαζί την μεγάλη εικόνα της ανάσχεσης στο χρόνο που τρέχει.

Το εικονικό καταφύγιο, όπου νεκροί και ζωντανοί συγκατοικούν επιτέλους αρμονικά. Εκεί όπου και η τελευταία ματιά γύρω, το ίσιωμα του τραπεζομάντιλου, το βιαστικό κοίταγμα στον καθρέφτη του χολ πριν ανοίξει η πόρτα στον επισκέπτη.

Πάνος Κοκκινιάς