Μια σειρά φωτογραφιών, εμπνευσμένη από τις κάρτες Ταρό. Ρόλοι – Σύμβολα βαθιά ριζωμένοι, σε μια κοινωνία που θεωρεί ως θέσφατο την ιεράρχηση των ανθρώπων σύμφωνα με την ιδιότητα τους και τη φαινομενικά μονοδιάστατη φύση τους, αγνοώντας μια δεύτερη, πιο εσωτερική ανάγνωση.

Το όλο εγχείρημα δεν είναι απλά μια φωτογραφική διαδικασία, αλλά μια συνολική performance. Ράβω και επιμελούμαι ο ίδιος τα ρούχα και τα αντικείμενα που παρουσιάζονται. Δεν χρησιμοποιώ επαγγελματίες μοντέλα, αλλά καθημερινούς ανθρώπους. Τους γνωρίζω πριν τους φωτογραφίσω, έτσι ώστε να επιλέξω τον κατάλληλο που θα πρωταγωνιστήσει, ανάλογα με το νόημα της εκάστοτε κάρτας, σύμφωνα με τα βιώματα και τον χαρακτήρα του. Ρόλοι, όχι τυχαίοι, αλλά με στοιχεία από τις προσδοκίες και τα συναισθήματα τους. Όπως συμβαίνει και με τα φύλλα τις τράπουλας, έτσι και αυτά τα πορτραίτα σημαίνουν πολλά περισσότερα από την πρώτη εντύπωση.

Η Arcana αποτελείται από τη Μεγάλη, που μέρος της παρουσιάζεται εδώ και αποτελείται από 22 φωτογραφίες, και τη Μικρή, που περιλαμβάνει 56 φωτογραφίες. Η αισθητική μου προσέγγιση, εφόσον πρόκειται για κάρτες, συνδέθηκε αμέσως με την αισθητική των ευρέως διαδεδομένων, από τα μέσα του 19ου αιώνα, Cabinet Cards – φωτογραφιών με βάση την αλμπουμίνα.

Αλεξέι Σιωζόβ