Skip to main content
Πλατφόρμα Νέων Φωτογράφων

Οδηγίες Υποβολής

Ανοιχτή Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων

Γενικά

Στόχοι
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε νέους φωτογράφους και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2024. Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημιουργούς, ηλικίας έως 35 ετών, από την Ελλάδα και την Κύπρο και το θέμα είναι ελεύθερο.

Χώρος και Περίοδος Διεξαγωγής
Οι επιλεγμένες προτάσεις θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τις 6 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2024. Στη συνέχεια η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Δικαίωμα Συμμετοχής
Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημιουργούς ηλικίας έως 35 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και την Κύπρο ή ελληνικής καταγωγής  που διαμένουν σε άλλες χώρες.

Κριτική Επιτροπή
Η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης.
Την κριτική επιτροπή της έκθεσης απαρτίζουν οι:
• Πηνελόπη Πετσίνη (Ιστορικός Τέχνης / Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών)
• Σταμάτης Σχιζάκης (Επιμελητής Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Έργων του ΕΜΣΤ)
• Μανόλης Μωρεσόπουλος (Διευθυντής Athens Photo Festival και Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας)

Προθεσμία Υποβολής
Οι δηλώσεις συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να σταλούν το αργότερο έως τις 18 Απριλίου 2024.

Παροχές

• Οι επιλεγμένες προτάσεις θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τις 4 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2024. Η έκθεση στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.
• Κάλυψη εξόδων παραγωγής και εγκατάστασης των επιλεγμένων φωτογραφικών έργων για το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.
• Οι φωτογραφικές εργασίες που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στον γενικό έντυπο κατάλογο και τους δικτυακούς τόπο του φεστιβάλ και του προγράμματος με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τους καλλιτέχνες.
• Επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε Portfolio Reviews και θα έρθουν σε επαφή με ειδικούς από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα, προσφέροντας την ευκαιρία να λάβουν κριτική για τη δουλειά τους.
• Επιλεγμένοι δημιουργοί θα έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας, και οι φωτογραφικές τους εργασίες θα προταθούν σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς (nominations).
• 2 φιναλίστ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Photoxenia στην Κρήτη. Επιπλέον, θα αποκτήσουν πρόσβαση για επιτόπια έρευνα και θα δημιουργήσουν νέα φωτογραφικά έργα.
• Επιλεγμένοι φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεάν στο πρόγραμμα mentoring του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας και να εξελίξουν δημιουργικά τις φωτογραφικές τους εργασίες.
• 1 φωτογράφος θα συμμετάσχει δωρεάν στο μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ArtFotoMode (One Year Program), το οποίο υλοποιείται σε έξι πόλεις (Αμβούργο, Βαρσοβία, Αθήνα, Νάπολη, Βουδαπέστη και Βερολίνο).

Διαδικασία Υποβολής

Τρόπος Υποβολής
Η κατάθεση του υλικού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του δικτυακού τόπου www.youngphotographers.gr. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα αίτησης συμμετοχής, συνοδευόμενη από το φωτογραφικό υλικό. Κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ενότητα έως 15 φωτογραφιών, σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, που παρουσιάζουν το σύνολο ή μέρος ενός πρότζεκτ.

Προετοιμασία Φωτογραφικού Υλικού
Οι εικόνες θα πρέπει να τοποθετηθούν σ’ ένα folder με τίτλο το επώνυμο και το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες, το οποίο στη συνέχεια θα μετατραπεί σε συμπιεσμένο αρχείο. Η online φόρμα υποβολής αποδέχεται μόνο ένα συμπιεσμένο αρχείο σε μορφή zip, dmg, sitx, sit, tar ή rar, το μέγεθός του οποίου να μην υπερβαίνει τα 40MB.

Οι εικόνες θα πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές:
Τύπος αρχείων: jpg
∆ιαστάσεις: 1500 pixels η μεγάλη πλευρά
Όνομα αρχείων: Η ονομασία των ψηφιακών αρχείων θα πρέπει να φέρει το επώνυμο του φωτογράφου με λατινικούς χαρακτήρες, ακολουθούμενο από τον αύξοντα αριθμό της εικόνας, όπως στο παρακάτω παράδειγμα: yourlastname_01.jpg, yourlastname_02.jpg κ.ο.κ.

Αριθμός Προτάσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν έως δύο διαφορετικές εργασίες-προτάσεις με διαφορετική φόρμα δήλωσης συμμετοχής για κάθε πρόταση.

Επιβεβαίωση Παραλαβής
Μετά την παραλαβή του υλικού θα σταλεί επιβεβαίωση παραλαβής στο e-mail που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Ενημέρωση Συμμετεχόντων
Όσοι έχουν υποβάλει πρόταση θα ενημερωθούν μέσω email για την πορεία της πρότασής τους εντός τριών (3) εβδομάδων από τη λήξη της προθεσμίας.

Aποδοχή Όρων

Mε την κατάθεση της αίτησης ο καλλιτέχνης βεβαιώνει ότι έχει λάβει γνώση και αποδέχεται πλήρως τους παραπάνω γενικούς όρους συμμετοχής του.

Υποβολή Πρότασης

©2024 Hellenic Centre for Photography